Instaliranje WordPress-a – Smjernice

Zapamtite jednu stvar kod kretanja u izradi web stranica i instalaciji WordPressa: Od početka krenite sa plaćenim hostingom i nikako nemojte kretati i razvijati se na free servisima. Ja sam se sam opekao nekoliko puta i više nema niti sadržaja niti posjete niti blogova a nema niti backupova tako da sam sa dosta toga na početku. To Vam mora biti glavna vodilja od kuda uvijek krećete.

Što je WordPress ?

WordPress je takozvani CMS (Content Management System) koji je perfektan kako za blogere tako i za bilo koju vrstu web stranice koju mislite raditi. U stvari mnoge web stranice i portali su napravljeni na samom wordpressu i vjerojatno je daleko najrašireniji gotovi servis za pružanje objavljivanja te samog sadržaja web stranica u svijetu. Mislim da mogu sa sigurnošću reći da se rijetko sreće uspješan bloger koji ne koristi WordPress. Da – postoje i drugi servisi za bloganje online ali niti jedan se ne može mjeriti sa opširnošću mogućnosti kao WordPress.

Uzmimo da ste uzeli nekakav hosting paket u nekom od online hosting providera dobili ste link kako pristupiti Vašem Control Panel-u. U globalu su više-manje svi jednaki jedina razlika je u jeziku sučelja. U tom panelu imate sve dostupne servise koje Vam hosting provider pruža (moja preporuka Studio4Web ova što se nalazi na banneru sastrane – povoljni i vrlo profesionalni) i u par klikova imat ćete svoje stranice online. Ne morate znati apsolutno ništa posebno samo slijedite upute.

Na 2 hosting providera na kojima su mi serveri za usluge hostanja stranica control panel mi je identičan ali niti jedan ne pruža Hrvatski jezik u odabiru pa ću ovaj tutorial napraviti na hrvatskom jeziku samo će slike biti na engleskom.

word1Kada Vam otvori Softaculus odaberete Blog pa zatim WordPress

word2Zatim INSTALL

Prvi korak je odabrati ime domene instalacije zatim email administratora (to ste vi) i ime bloga. Na prostor imena bloga to je naslov koji želite da se na vašim stranicama prikazuje kod mene je to usputna piskaranja 🙂

Kada ste popunili sva polja koja su potrebna pritisnite Instaliraj gumb. Viola – instalirali ste Vaš wordpress blog. Zapamtite (pohranite mail) podatke koji su vam potrebni za spajanje na vaš blog jer će Vam to služiti kao glavni pristupni link za pisanje novih članaka na vaš site. Naravno nebi bilo loše i da odmah promijenite svoju lozinku da ne ostane po defaultu ali obavezno neka ima više od 9 znakova i neka bude kombinacija slova i brojeva.

Iako ste odmah prilikom instalacije imali mogućnost odabira teme za Vaš site a niste zadovoljni ponuđenim temama ima odgovora i za to.

Odabir teme za izgled vašeg bloga

Kada je cijeli proces instalacije vašeg bloga gotov vrijeme je za postavljanje samog izgleda vaše nove web stranice. Ovo je ujedno moj najdraži i najgori dio cijele priče. Kada radim web stranice za neku stranku ta stranka u većini slučajeva ima na papiru skiciran izgled kako želi da to izgleda pa mi je puno lakše nego kad slažem svoj dizajn za svoje stranice. Na glavnoj svojoj DKS Media stranici izgled se u 6 mjeseci mijenjao 7-8 puta da bi napokon složio onako kako želim da izgleda. Blog na kojem pišem ove tutoriale (http://ivan-gloc.from.hr) također je imao 2-3 dizajna dok nisam složio i uklopio onako kako ja to uistinu želim. U svakom slučaju ponuda dostupnih tema je samo kostur jer sve ostalo kako želite da izgleda ovisi od vaše mašte a za gotovo sve imate more dodataka koje samo ili uključite ili isključite. Zbog toga je meni WordPress broj jedan sistem za izradu stranica.

Također postoji veliki broj tema koje se plaćaju i profesionalne su ali neka Vas to ne zabrinjava jer vjerujte mi na riječ kada kažem da ima i dovoljan broj besplatnih tema koje će zadovoljiti sve vaše kriterije za izgled vašeg bloga.

Što tražiti kada odabirete temu za vaš blog?
To je pitanje koje ovisi isključivo o vama ali ja bi preporučio da ima barem 2 kolone s time da je sa desne strane izbornik. Mora li biti sa desne strane? Pa i ne baš ali pokušao sam malo eksperimentirati sa time i došao sam do nekakvog zaključka da je u većini slučajeva najbolje da bude sa desne strane.

Kako pronaći teme?
Logirate se na vaše WordPress administracijsko sučelje u lijevom izborniku imate opciju IZGLED i TEME. Jednostavno u izborniku odaberete DODAJ NOVU uključite filtar pretrage i odaberite dvije kolone i prihvatite filtriranje.

U izboru ćete imati veliki izbor tema koje su vam na raspolaganju a na vama je da odaberete koja vam se sviđa i odaberete opciju instaliraj.

Ključni dodatci za Vaš blog:
Znam veliku količinu blogera tj korisnika wordpressa koji instaliraju ogromnu količinu dodataka na svoj site. Ja ću Vam skrenuti pozornost na tri koja mislim da morate imati od starta a poslije odaberete sami ako vam još nešto treba. U svakom slučaju gledam da Vam pojednostavnim situaciju i dam savjet što Vam u startu treba i to na kraju može biti jedino što vam treba.

Svaki od ova 3 dodatka (ako mi slučajno izleti riječ plugin to je eng. Od riječi dodatak da znate na što sam mislio) je važan za generiranje prometa na vašim stranicama i da budete ažurirani svuda sa svojim sadržajem.

1) All In One SEO Pack

2) Facebook Coments by Fat Panda
3) Facebook Fanbox (with CSS Support)

Jednom kada ste instalirali sve ove dodatke možete se prebaciti na slijedeći modul koji će nositi naslov “Postavljanje WordPressa u cjelinu”.

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===