WordPress Administratorski Panel – WordPress Tutorijal

Instalirali smo WordPress i postavili ime bloga te riješili sve nejasnoće koje su nam pritom došle. Da, WordPress je instaliran i što sada? Vrijeme je da napravimo mali let iznad kukavičjeg gnijezda točnije vrijeme je da pilotiramo kroz administratorski panel vašeg novo nastalog bloga.

Što je uopće administratorski panel WordPress-a?

Možemo je nazvati kao startna točka svih zbivanja te startno polazište svih modifikacija koje će se odvijati na vašem blogu. Naravno, tu mislim i na sav novi sadržaj koji ćete dodavati na istom. Iz administratorske ploče možete dodavati nove članke, stranice, kontrolirati članove, dodavati dodatke i sve ostale detalje koje ćemo u budućnosti obrađivati kroz ovaj serijal WordPress tutorijala. Naravno da možete i ažurirati novu verziju čim ona postane dostupna. U svakom slučaju početna stranica ovog sučelja mijenjati će se kako blog budete punili sa sadržajem.

Slijedeću sliku uzmite sa rezervom jer će vaše sučelje izgledati malo šturo u odnosu na moje jer slike koje koristim za ovaj tutorijal izvlačim screen shootovima sa svog bloga.

wordpress-sucelje

Iako ćete objašnjenje moći vidjeti na slici ispod ipak ću vam i tekstualno dočarati što je što na ovoj ploči. Znači bitno je znati da se grupe navigacije usko povezane sa samim sadržajem WordPress-a nalaze gore. Taj dio grupe odnosi se na nove postove, linkove i učitavanja medijskih datoteka.

Nadzorna ploča vraća vas na početak i ponudit će vam upozorenje da su dostupna neka nova ažuriranja dodataka, teme ili samog WordPress-a.

wordpress-sucelje-2

Na dnu samog sučelja postoji grupa navigacijskog izbornika koji vam pomaže u konfiguraciji samog site-a (sjedišta ili vaših web stranica – kako je kome lakše za shvatiti). Možete dodavati korisnike koji će surađivati na izradi stranica, promijeniti sam izgled vašeg bloga i instalirati neke nove dodatke.

Ne postoje glupa pitanja !!!!

Pročitali ste već i čuli da ne postoje glupa pitanja pa ću na ista i odgovoriti. U koliko imate još koje pitanje slobodno ga postavite.

P: Na kojem OS-u se vrti WordPress ?
O: WordPress se ne “vrti” na OS kako vi očekujete niti se vrti zasebno kao nekakva aplikacija na vašem računalu tipa neke igre. Nije tzv. .stand alone aplikacija. Ona se pokreće i radi na “platformi” – kolekcija serverskog i bazno podatkovnog software-a. Takva vrsta aplikacija obično se vrte na Linux opretivnim sustavima (OS) ali se mogu koristiti i Mac i Win. Preporučljivo je da se WordPress pokreće na LAMP okruženju (Linux, Apache, MySQL,PHP) što se u najvećem slučaju najčešće i koristi na web serverima.

P: Zašto preporučate baš ovaj WebHosting ?
O: Osobno iz dva razloga. Prvi je taj što sam njihov tzv. Affiliate i za svaku prodanu domenu dobijem nekakav sitni postotak od prodaje zakupljenog prostora na njihovom serveru a drugi je što ga i sam koristim te odgovorno tvrdim da je najbolji hosting provider u HR i okolici.

U slijedećem postu kreirat ćemo i naš prvi članak na našem blogu stoga do slijedećeg pisanja lijepi pozdrav.

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===