Instalacija WordPress-a – Tutorial

Prošlo je gotovo dva mjeseca od novog članka na ovom blogu. Ne želim se vaditi na svoje obaveze i nedostatak vremena pa ćemo stoga od početka krenuti sa tutorijalom. Prije svega bitno je napomenuti da je WordPress besplatan i dostupan svima za preuzimanje i modificiranje – to je jedan od razloga zašto je toliko popularan. Ne postoje plaćene licence za korištenje tog proizvoda. Da bi preuzeli i koristili WordPress dovoljno je jednostavno preuzeti software sa njihovog servera, instalirati ga i pokrenuti na nekom serveru (Ne brinite objasnit ćemo i taj dio uskoro).

1. Odsurfajte na ovu web stranicu:
https://hr.wordpress.org/

2. Iz izbornika pritisnite “Preuzimanje” i odaberite posljednju inačicu ZIP komprimirane datoteke.

3. Pronađite na svom računalu preuzetu ZIP datoteku i raspakirajte sadržaj. WordPress je sada spreman za prebacivanje na web server.

Wordpress Zip datoteka i instalacija

Ne brinite oko hostinga na serveru.
Uskoro ćemo pokriti i Instalaciju WordPress-a unutar 5 minuta. Ako već imate plaćeni hosting odlično. Čvrsto se zavalite i pomoći ću Vam da sve postavite uskoro.

Famozna instalacija WordPress-a u 5 minuta.

Postoje dva načina kako instalirati WordPress: Prvi je takozvani manualni sa svim ručnim podešavanjima, prijenosom podataka na server i instalirati sve korak po korak. Taj način koristio se davno i srećom ekipa se dosjetila ideje da sve to riješi na način da se sve odradi jednim klikom miša. Već ste shvatili, to je drugi način. Drugi način je daleko jednostavniji jer vas cijelo vrijeme prilikom instalacije sam software tj skripta vodi kroz samu instalaciju te vam ne daje previše mjesta za manevar a cijela procedura ide iznimno brzo.

Naravno na ovaj način jednostavno nećete vidjeti što se sve odvija “pod haubom” i u koliko niste IT toliko potkovani ne zamjeram Vam u koliko idete na jednostavniju instalaciju. Ma kad bolje promislim i ako jeste IT potkovani opet vam ne zamjeram. U svakom slučaju ako ćete se ikad baviti nešto više sa izradom samih web stranica drugima možda je najbolje da zavirite pod haubu i instalirate wordpress barem jednom na staromodan način i vidite kako se cijela ta priča odvija.

U koliko imate webhosting već plaćen i želite instalaciju unutar 5 min onda se morate spojiti na isti te se logirati u tzv cPanel. U tom cPanelu odaberite kučicu na kojoj piše “Softaculous”. To je skripta koja pokreče razne instalacije drugih servisa ili vrši modifikaciju na istima. Kada vam se otvori prozor dotičnog servisa nađite WordPress i pritisnite na njega. Poslije toga samo pratite uputstva instalacije i upisujte sve što Vas traži. Ne znam koliko ima smisla pisati svaki taj korak ali u koliko bude potrebe samo postavite pitanje u komentaru i objasnit ćemo kako i na koji način.

Wordpress instalacija

U koliko imate ideju instalirati WordPress od početka na staromodan način počnite tako što ćete u odkompresiranom direktoriju WordPressa pronaći file koji se zove readme.html i otvoriti ga u svom pretraživaću te slijediti upute iz njega.

Wordpress hosting

Korištenje web hostinga za svoje web stranice.

Ne brinite, uopće nije tako strašno kako zvuči. Upravo ste skinuli WordPress i imate sve fileove koji su vam potrebni za postavljanje na vaš web server. Postoje na tisuće kompanija koje nude ovu uslugu i koliko god vi mislili da je to skupo ne košta više od 2 odlaska na sok u kafić sa jednim prijateljem ili prijateljicom. Štoviše, sigurno košta u pola manje.

Servis koji ja preporučam je Studio4Web i registracijom te zakupom svog hosting servera dobit ćete odličnu uslugu koju vam vjerojatno ne može ponuditi niti jedan drugi domaći hosting provider. Vjerujte mi kad to kažem da stojim iza toga.

Obzirom da bi morali potrošiti hrpu vremena za objašnjavanje kako instalirati ručno WordPress vjerujem da je najbolje da koristite 5 minutno Instaliranje WordPressa kroz cPanel jer je kud i kamo jednostavnije i brže. Naravno u koliko stvarno postoji interes za manualno instaliranje WordPress-a javite odradit ćemo i taj dio bez ikakvog problema. Netko je već na jednom od komentara sa prošlih objava komentirao da nema potrebe da se ljudi zamaraju sa skidanjem i instalacijom kad je to sve već lako dostupno kroz par klikova mišem.

(Da znam malo brzam sa tutorijalom jer preskačemo ovaj dio kod manualne instalacije ali ni napredni korisnici samog WordPress-a ne rade to na taj način. Jedino baš oni okorjeli Itovci kojima je jedino u životu pronaći neku komplikaciju samom sebi i tako si zagorčati dan – vjerujte proći ćete puno bolje od njih)

U slijedećem članku krenut ćemo sa pilotiranjem kroz WordPress dashboard.

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===