WordPress tutorijal – ideja koncepta i vodič

Nije bitno da li ste vi sami takvi ili jednostavno želite da i drugi znaju o vašoj kolekciji figurica serijala zvjezdanih ratova, kolekciji romana Alana Forda ili možda i o vašem proizvodu (jedan primjer kolege koji ima ideju napraviti kvalitetno web sjedište iz namjere da predstavi svoj proizvod), klasično bloganje ili predstavljanje svoje firme – kroz nekoliko slijedećih tutorijala predstavit ću vam kako sve to možete odraditi sami.

Znam – znam, obećao sam to još prošlog tjedna i do sada je već trebalo biti pokriveno dosta toga no svakodnevni ritam nije mi dopuštao mjesta za manevar te pisanje novih postova. Pokušati ću se iskupiti u slijedećem periodu i sve to vratiti na stare staze i pokušati svakodnevnim postovima ubrzati proceduru novih tutorijala. I ako postoji velika većina sadržaja u mojoj glavi koju bih vam htio predstaviti ipak moram ići nekakvim redom i posložiti sve to na adekvatan način da možemo ići nekakvim redom.

Prije svega, WordPress je zamišljen kao blogerski CMS sustav i kao takav je predviđen da se web stranice izrađuju na način da ne trebate biti nikakav fanatik u CSS ili HTML programiranju. Na našu sveopću sreću on je izrastao u jedan moćan i kreativan alat u našoj svakodnevnici. Velika većina megapopularnih web sjedišta vrti se upravo na ovom programskom jeziku.

Ovaj članak pokušat ću protumačiti kao uvod u cijelu seriju tutorijala koja će se vjerojatno rastegnuti na minimalno 30 novih članaka pisanih na ovom blogu o samo ovoj tematici.

U slijedećim modulima (rađe ću ih zvati tako nego članak) pisati ću vam od samog početka uspostavljanja samog WordPressa i njegovog instaliranja pa onda pripremanja i odabira same teme, naučit ću vas i nekakve osnove HTMLa i CSSa sa nadom da ćete svoj blog upotpuniti na malo višu razinu samog korištenja. Naravno spomenut ćemo nekakve osnove CSSa koji će u hipu promjeniti izgled vašeg bloga i približiti prednost korištenja tzv. Widgeta.

Da sve ne izgleda tako jednostavno poslije svih novosti i posjeta vaših posjetitelja vjerojatno ćete doči do stadija kada će trebati poraditi i na samom sadržaju vaših stranica. WordPress koristi mnogo više od od kronologičkih članaka. Uči ćemo i dublje u content managment mogućnosti kreirajući statičke stranice, dodavajući razne navigacije za nove stranice, mjenjanje početne stranice da ne izgleda kao klasični blog. U svakom slučaju pretvorit ćemo vaš klasični blog u jednu stvarno kompleksnu profesionalnu stranicu gotovo bez pisanja jedne linije HTML ili CSS koda.

Naravno kao i što ovaj članak ima funkciju da si zapišem sve ideje koje su mi na pameti kako bi vam približio o čemu ćemo u slijedećim modulima pisati tako ima i funkciju da imam referencu na što ću se pozivati te kojim redom ću pisati tutoriale. Naravno organizacija – vrijeme pozivanja svojih prijatelja na feštu (odnosi se na pozivanje vaših prijatelja na svoje web stranice). Bloganje ne mora biti svojevrsna avantura. Možete napraviti i site kao što sam i ja napravio sa http://saniell.geek.hr pa jedan takav site ujediniti sa mnoštvom drugih korisnika koji imaju ideju pisati svoje članke. Svojim prijateljima možete dodjeliti i razne mogućnosti upravljanja vašim blogom pa tako zajedničkim snagama razvijati to jedinstveno web sjedište. Organizacijom vašeg samog sjedišta obradit ćemo i postavke kategorija, tagova te u konačnici kao što sam i rekao organizaciji samog sitea.

Pokušat ćemo oživiti svoj blog i sa dodavanjem novih video zapisa i cijeloj prići dodati malo aktivnosti i vizualizacije. Svojim korisnicima stranica omogućiti ćemo i razne novosti kako bi im omogućili da upotrebe svoju maštu i uključe se svojim komentarima u kreaciji vašeg sitea. Komentirati ćemo pluginove, koji su odlični koji su nepotrebni. Kako ih koristiti te razne druge opcije ovog odličnog CMSa.

Obradit ćemo i temu vezanu za promociju samih stranica te kako proširiti riječ i dati do znanja drugima da ste i vi na online tržištu. Naravno veći broj posjeta veći je i rizik same provale na vaše stranice pa ćemo i tu posvetiti malo pažnje na način kako se zaštititi od mogučih uljeza, kako backupirati podatke te mnogo sitnica vezanih za vaš site.

Pokušat ćemo obraditi i optimizaciju te težinu same stranice i tako ubrzati proces prikazivanja vaše stranice te kako učiniti vaš site vidljibim prema google-u te drugim search providerima.

Na kraju ćemo obraditi i neke top stvari koje neću obrađivati u gore navedenim modulima (uređivanje komentara, migracija sa wordpress.com, knjižnica tema, editiranje tema, wordpress multy user, socijalni pluginovi, php, cloud hostanje, wordpress mobile i na kraju vjerojatno ono što bi trebalo zanimati sve a to je SEO optimizacija).

Nadam se da ste ovim člankom dobili nekakav uvid koje sve detalje ću pokriti u narednim tjednima te da ste zadovoljni tematikom tutorijala kao i princip i redoslijed koji mislim pokriti.

Napomena na koju bi stavio bold i caps lock je da svaka od gore navedenih tema o kojima ću pisati u 99% slučajeva bude imala barem još 5 pod kategorija i tema koje ću u tim modulima još obrađivati. Vezano za to ovaj članak je kao što sam i napomenuo baš podsjetnik vama a i meni kako i na koji način ćemo raditi u slijedećim tjednima.

Nadam se da ćete se priključiti komentarima! Zanima me i vaše mišljenje.

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===