Postavljanje WordPressa u cjelinu

U redu, blizu smo konačnom postavljanju našeg WordPress-a. Tema je instalirana i nadam se aktivirana, imamo sve dodatke instalirane i aktivirane. Vrijeme je da se sve postavi ispravno i da započnemo sa prvim člankom.

Prije svega treba dodati potrebne kategorije koje ste davno odabrali za svoj blog. Da bi dodali kategorije potrebno je spojiti se u vaše administracijsko sučelje. Odabrati Objave i zatim stisnuti na kategorije. Jednom kada ste to pritisnuli otvorio vam se ovakvo sučelje:

dash1
Ime: Dodajte ime kako će vam se prikazati u popisu kategorija. Na primjer ako želim voditi blog o osiguranjima jedna od kategorija biti će Auto osiguranje pa stoga dodajem kategoriju “auto”.

Slug: Koristite ime kao i od kategorije samo sa naznakom da tu koristite malo početno slovo. Dakle ako bi kategorija bila “Auto” slug će biti “auto”.

Jedino što još možete dodati je opis. Kratki opis kategorije. Jednom kad ste to sve popunili stisnite na plavi gumb na kojem piše dodaj kategoriju. Sada kada ste dodali kategoriju možete dodati odmah i ostale da poslije ne budete imali problema sa istima. Kada ste popunili sve kategorije vrijeme je da idemo dalje.

Postavite vaš izbornik

Vaš izbornik je mjesto gdje će se vaše kategorije nalaziti i prikazivati. Podešavanje samog izbornika je vrlo jednostavno. Samo pređite mišom preko izbornika Izgled i kliknite na izbornik (menus).

Tražit će vas da upišete ime izbornika. Slobodno upišite ime koje želite (to ime vidite samo vi u administracijskom dijelu) i pritisnite na plavi gumb za potvrdu. Pritisnite na kategorije iz lijevog izbornika i samo odaberite i dodajte kategorije u vaš glavni izbornik.

Kada ste potrpali potrebne kategorije u vaš izbornik i napravili redoslijed istih pritisnite na Snimi izbornik.

Sada kada ste to odabrali vrijeme je da postavite Vaš izbornik na odgovarajuće mjesto. Nakon što to odradite vrijeme je i da pokušamo objasniti što bi jedan izbornik trebao imati.

Sadržaj izbornika

Kada smo podesili izbornik vrijeme je da uključimo 3 važne stvari:

1. Osnovne stranice poput O meni, Kontakt stranica i FAQ (Često postavljena pitanja). I ako kažem da to trebate imati za sada ćemo ih izostaviti pa ćemo se kasnije vratiti opet na njih.
2. Obrazac na kojem se posjetitelji mogu upisati u vašu email listu
3. Facebook Fan stranicu da ljudi lagano mogu lajkati vašu stranicu i na fejsu i to preko vaše stranice.

Kao što sam rekao, za sada ćemo se maknuti od prve točke i postaviti sve što treba za ostale dvije. Da bi podesili svoju stranicu i izbornik sa strane potrebno je otići na izbornik Izgled i zatim Widgeti. Ovisno o temi koju koristite možete imati više izbornika lijevo i desno. Ako ste podesili na temu kao što sam Vam nedugo prije napisao imate jedan dodatan boks u koji ćemo smjestiti potrebne widgete (dodatke).

Webforma nije ništa drugo nego webforma koja je klasični HTML kod. Do sada bi već trebali imati taj kod napravljen (sjetite se modula u kojem smo pisali kako skupiti mailove od posjetitelja). Ako nemate zapisan i pohranjen taj kod uvijek se možete spojiti na Aweber i preuzeti taj kod (ili sa servisa na kojem ste napravili račun).

Dakle odete na Widgete i odaberete TEXT kučicu i postavite je u sidebar te upišite u novotvorenu kučicu taj HTML kod koji ste preuzeli sa awebera i stisnite Save gumb. Ako želite možete dodati i nekakav tekst kao naslov.

Dodavanje Facebook Fanbox

U dostupnim wdgetima vidjet ćete kučicu koja se zove nešto poput Facebook Fanbox. Dodajte ju u svoj sidebar kao i TEXT kučicu koju smo ranije dodali.

Nazovite ju kako želite a prijedlog bi bio “pratite nas na Facebooku”.

Fanpage ID: Pretraga ID-a sa facebooka je stvarno turbo jednostavna. Sjećate se kako ste napravili svoju facebook stranicu? Samo kopirajte taj link vaše facebook stranice na slijedećoj adresi: http://findmyfacebookid.com/ i dobit ćete Vaš facebook ID koji ćete unijeti u ovaj dodatak. Ostalo možete ostaviti kako je.

Jednom kada to uradite gotovi ste sa svojim sidebarom. Trenutno Vaš sidebar pokazuje i Webformu i Facebook FunBox.

E sad, ostao je još samo Facebook Comment by Fat Panda dodatak.

Znam, znam … dodatak ima totalno smiješno ime ali on je jednostavno odličan dodatak. Zamjenjuje klasični WordPress izgled komentara sa izgledom Facebook kučice komentara. Zgodna stvar je što svaki puta kad netko ostavi komentar na vašem blogu taj komentar automatski završi na zidu od osobe koja je komentirala na vašem blogu. Tako automatski Vaš blog postaje još više viralan i postaje vidljiv i osobama sa friend liste osobe koja je komentirala na vašem blogu. Opet win – win situacija.

Postavljanje ovog dodatka toliko je jednostavno da Vam to ne mogu opisati. Odete u izbornik postavke i odaberete Facebook Comments. Ostavite sve postavke kakve jesu i to će funkcionirati bez problema. Jedino što možete kao i ja obično postaviti broj komentara na 50. Zašto ? Zato što želim da se može što više komentirati a umjesto width 600 stavim na 100% i to je sve. Samo snimite i to je sva mudrolija.

Jednom kada stisnete Save All Changes sve je riješeno i spremno za akciju. Nekada poslije ću Vam pokazati i kako da potaknete ljude da komentiraju na Vašem blogu ali za sada je jedino bitno da se postavi kvalitetan sadržaj. Što je bolji sadržaj biti će više komentara, što više komentara dobijete imat ćete više posjetitelja i samog prometa na blogu.

Jednom kada ste se pobrinuli za to sve možemo se vratiti na prvu točku, a to je kreacija glavnih stranica. To ćemo napisati u slijedećem modulu.

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===