Odabir tematike za vaš Blog

Odabir tematike (niche) za Vaš blog nije uvijek lagan posao. Vrlo vjerojatno velika većina od Vas već i prije izrade bloga ima temu koju želi obrađivati. Ako je tako to je odlično. Nikad neću nikome reći da ne odabire neku temu koju će obrađivati iz razloga što je tema već ili previše ili premalo zastupljena. Ako je to tema u koju vjerujete tko sam ja da Vas odgovaram od iste.

Postoje tri vrlo bitne stvari koje treba uzeti u obzir kada odabirete tematiku za svoj blog. Dok god budete slijedili te tri stvari te ih imali na umu konstantno garantiram Vam da ćete imati uspješan blog.

Novci protiv Strasti

Na netu ćete naći mnogo članaka na raznim blogovima na kojima barem jedan od naslova u nekakvim tzv. Tutorialima nose naslov Money vs. Passion. Obzirom da je to uvijek nedoumica svih odlučio sam i to uvrstiti u isti ovaj članak jer je definitivno jedan od problema uvijek tu između ova dva pojma.

Znači, vječito pitanje… da li će Vaš blog biti tematike gdije Vi možete zaraditi hrpu love (poput osiguranja) ili će Vaš blog biti nešto oko čega gajite ogromnu strast (recimo vrtlarstvo).

Zanima li Vas moje iskreno mišljenje? – Uistinu nije bitno.
Molim ? Pa to uopće nije odgovor! – Tako je. Razlog tome je zato što je moje mišljenje totalno nevažno. Ne postoje najbolje teme, najbolji ljudi i najbolji savjet. Morati ćete sami odlučiti što Vam najbolje pristaje.

Prednosti i mane odabira tematike Novac

Velika prednost blogiranja o ovoj temi je činjenica da tu možete zaraditi više novaca (očito). Recimo da odlučite napraviti blog o osiguranjima i ukrasite ga sa Adsense. Zasigurno ćete puno više po kliku dobiti od reklama koje se tiču osiguravajućih oglasa za razliku od tematike vrtlarstva. Posljedica kreiranja bloga u nečemu što ima potencijal za zarađivanje novca je činjenica da postoji velika vjerojatnost da će postati dosadna.

Ne znam za Vas ali sjediti i pisati članke iz dana u dan o osiguranju ne predstavlja mi ništa što bi me moglo toliko uzbuditi.

Prednost i mane odabira teme prema kojoj gajite strast.

Prednost odabira tematike prema kojoj gajite strast je u činjenici da ćete biti u prednosti prilikom pisanja članaka iz razloga što čete biti u mogućnosti pružiti punoga sebe prilikom pisanja novih sadržaja. Još bolja stvar što će se vjerojatno desiti je ta da će pisanje članaka biti puno lakše jer vjerojatno znate puno o toj tematici. To također znači da nećete gubiti vrijeme na istraživanja nego čete odmah krenuti u pisanje članaka.

Najgore što se može dogoditi prilikom odabira ove teme da vrijednost oglasa neće imati visoku cijenu. Ipak, vjerujte mi kad kažem da možda i lezi ogromna količina novaca baš u toj tematici koja Vas jako interesira. Imam nekoliko prijatelja koji su opsjednuti svojim izgledom i teretane, skidanja kila te svi ostali popratni sadržaji su im opsesija. U koliko ste opsjednuti istim stvarima blog o tome je idealan za Vas jer se u današnje vrijeme krije ogromna količina novca u toj nichi.

Postoji li publika?
Jednom kada krenete razmišljati o temi o kojoj ćete pisati morate se zapitati da li za navedenu temu postoji publika? Bit ću iskren i reći Vam da u globalu uvijek ima publika za temu o kojoj pišete. Ali ako počnete pisati o temi koja je podtema podteme vrlo vjerojatno nećete imati toliko publike.

Primjer o kojem Vam govorim je recimo klasično treniranje pasa je odlična tematika o kojoj se može pisati. Ako počnete kopati dublje i počnete pisati poput treniranje talijanskog Cane Corso štenca od 3 mjeseca vrlo vjerojatno neće biti dovoljno publike. Što Vam želim reći ? Jednostavno bolje globalizirati i što više izbjegavati tražiti podkategoriju neke podkategorije.

Mogu li to unovčiti?

Razmišljao sam da uopće niti ne uključim ovaj dio jer iskreno unovčiti blog i nije nešto što bi predstavljalo nekakav pothvat. Unovčiti blog je u globalu jednostavno. Razlog je jednostavan, uvijek možete pobacati nekoliko google adsense reklama na svoj blog. Istina ovisi od tematike i samih oglasa neki su bolje plaćeni od drugih. Imam nekoliko poznanika koji zarađuju preko 100$ dnevno čak i na našem govornom području.

Ipak, ako ipak postoji nekakav razlog zašto ne možete unovčiti svoj blog sa Adsense vrlo vjerojatno je vrijeme da napravite malo istraživanje.

Možete možda pokušati na Amazonu pronaći knjigu bestseler ili neku odličnu knjigu i ponuditi ju na prodaju kroz svoj site. Možete pokušati probati i preko ClickBank.com-a i pregledati njihovu tržnicu. U koliko postoji nekakvih knjiga oko kojih se digla velika prašina možete pokušati i tako.

Uz sve što sam rekao ako se odlučite da unovčite Vaš blog sa Adsense onda nemate nikakvih problema oko toga hoće li biti profitablino jer će se za sve pobrinuti Google Adsense.

Domaća zadaća
Domaća zadaća za ovaj modul je vrlo jednostavna. Odaberite tematiku o kojoj će se na Vašem blogu pisati. Budite sigurni da ne žurite sa odabirom teme o kojoj ćete pisati. Odabir teme (niche) je u stvari vrlo ozbiljna obaveza. Morate se prisjetiti da ćete pisati o temi koju odaberete jedan vrlo dug period.

Jednom kada odaberete temu o kojoj ćete pisati vrijeme je i da odaberete kategorije za svoj site. Odabir kategorija za Vaš site je uistinu važno a zašto vidjet ćemo u slijedećem modulu.

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===