Stick It – WordPress tutorial

Stick It – Naslov ovog modula je malo čudan ali odnosi se na sticker naljepnicu koju koristi gotovo svako kućanstvo. Zašto sam to napisao? Jednostavno iz razloga što sam odradio uvodni dio. Ostalo je na vama. Slijedeće natuknice isprintajte i zalijepite na frižider, zid ili bilo koje mjesto koje vam je često u vidokrugu. Slušajte vaš mozak i proučite što najbolje odgovara za vas a što ne. Pokušajte nove stvari – iznenaditi ćete se koliko ima zanimljivih stvari koje uistinu pale.

1. Uspori. Što više stvari razumiješ manje ćeš ih morati pamtiti.
Nemoj samo čitati. Stani i razmisli. Kada vam postavim pitanje nemoj ga samo preskočiti na odgovor. Zamisli da netko zaista postavlja to pitanje. Što više forsirate svoj mozak da razmišlja veće su šanse da ćete naučiti i zapamtiti.

2. Vježbaj. Zapisuj svoje natuknice.
Stavljati ću ih pred vas ali ako ih budem i zapisivao umjesto tebe to znači kao da netko drugi vježba umjesto tebe u teretani. Nemoj samo gledati u vježbe. Stvarno koristi olovku i papir. Postoji mnogo dokaza da fizička aktivnost prilikom učenja može povećati samo učenje.

3. Čitaj sva “Ne postoje glupa pitanja”
To znači da pročitate baš sve. Nisu bezveze postavljena usputno kroz nadolazeće module – oni su definitivno dio samog osnovnog sadržaja. Ne preskači ih nikako.

4. Neka ti zadnja stvar prije spavanja bude tekst koji je ovdje napisan ili barem jedna od zadnjih stvari.
Dio učenja (pogotovo za daljnje i dugačko učenje) događa se upravo kada završite određeno poglavlje i završite sa čitanjem modula. Vaš mozak definitivno treba i vrijeme za sebe da procesuira sve podatke koje je primio. U koliko pokušate u njega ugraditi nešto novo prilikom procesa obrade zasigurno će veliki dio biti izgubljen.

5. Pijte vodu. Pijte puno vode.
Vaš mozak najbolje radi ako je organizam napunjen tekućinom. Dehidracija koja se može dogoditi i prije nego osjetite žeđ poboljšava spoznajne funkcije.

6. Pričajte o modulu o kojem ste učili. Pričajte na glas.
Pričanje na glas aktivira druge dijelove mozga. Ako želite razumjeti neki dio ili povećati šansu da naučite prije i bolje recite to na glas. Recite to i nekoliko puta ako treba. Još bolji način je ako to pokušate objasniti nekom drugom – fizičkoj osobi i možda čak možete otkriti i neke nove ideje koje možda niste ni znali da ih imate.

7. Slušajte svoj mozak.
Obratite pozornost na sve što vam vaš mozak pokušava reći. U koliko shvatite da lagano klizite i da ste zaboravili što ste upravo pročitali vrijeme je za kratku pauzu. Kada ste shvatili da ste prošli određenu točku vjerujte da nećete uspjeti shvatiti i naučiti više nego ste do sada naučili. Vrlo vjerojatno ćete “povrijediti” dosadašnji proces.

8. Osječajte!!!
Ovo možda baš i nema prevelikog smisla ali pokušajte se uključiti u priče. Pokušajte stvoriti vlastite naslove (imena) za slike. Uzdisati nakon lošeg vica bolje je nego ne uraditi ništa.

9. Kreirajte nešto!!
Pokušajte usvojiti pročitano u svojim dnevnim aktivnostima. Pokušajte koristiti ono što ste naučili kroz svakodnevne aktivnosti da poboljšate vlastiti blog. Sve što trebate je da dodate neki dodatak na svoj blog, kao što usvajate tekstove iz modula. Pokušajte koristiti tehnike iz modula na svom web sjedištu (možda na prijateljevom!?).

Sada kada smo pokrili sav uvod kao nekakvo osnovno zagrijavanje vrijeme je da krenemo na prave module i krenemo sa pravim tutorijalima za navedenu temu.

Komentiraj – znam da želiš !

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===