Pisanje prvog članka na WordPress blogu – WordPress Tutorijal

Vaš prijatelj Marko je poslao prvi tekst koji želi da objavi na vašem blogu. Obzirom da je instalacija i postavljanje samog bloga završeno možemo i objaviti prvi članak. Uskoro ćete biti u mogućnosti da postavite da Marko sam objavi članak ali za početak ćemo ići redom na način da Vi objavljujete sve članke.

Pisanje prvog članka na WordPress blogu.

Sjećate li se prošlog članka? U njemu imate sličicu na kojoj piše Objave. Prođite kursorom miša i odaberite Dodaj Novu. Sve što vam treba za dodavanje novog sadržaja nalazi se u grupi za nove postove, linkove i medijske datoteke.

nova-objava

Uzmite si par minuta i poigrajte se na ovoj stranici i unesite svoj prvi članak. Ako ste koristili bilo koji alat za obradu teksta mislim da vam neće biti problem naviknuti se na sučelje za dodavanje novih članaka. U koliko imate tekst spremljen u Word-u slobodno možete označiti tekst, kopirati ga i zalijepiti ga u sučelje na WordPress za dodavanje teksta članka.

Ne brinite u koliko vam se nešto ne svidi uvijek se možemo vratiti i editirati članak ili ga u konačnici skroz obrisati.

U samom sučelju za dodavanje članaka postoje dvije opcije za editiranje članka. Vizualno i Tekst (Visual, HTML). Vizualni editor je po defaultu uvijek prvi i tu kreirate sadržaj za svoj članak. Tekstualni je dio predviđen za naprednije korištenje i razne modifikacije u samim tekstovima ali njega ćemo prolaziti nešto kasnije u budućim tutorijalima.

OZNAKE / TAGS u WordPress sučelju

Pomaže organizirati sadržaj bloga te informacije na samom blogu. Također daje smjernice pretraživačima da vas lakše pronađu i indeksiraju u svojim indeks listama.

TEKST Sučelje u editoru teksta

Pomaže vam dodati druge HTML tagove na vaše stranice i članke.

VIZUALNO sučelje u editoru teksta

Pomaže vam u vizualnom aspektu modificiranja samog teksta unutor okvira za uređivanje teksta.

KATEGORIJE

Pomaže vam da organizirate članke i pospremite ih u odjeljenja (košare) i daje vam mogućnost da posložite vaš blog baziran na sadržaju.

Koristite oba editora prilikom kreacije novog članka u WordPress-u

Kao što sam već i napomenuo, WordPress ima dva moda editiranja teksta.Vizualni mod biti će odmah lakši korisnicima koji su koristili bilo koji alat za obradu teksta. Tekstualni je drugačiji i omogućava vam da se igrate HTML kodovima i uljepšate svoje članke. Vrlo korisna stvar kada želite malo obraditi svoj tekst a vizualni mod ne podržava takve modifikacije tj nema ih u izboru.

Sutra nastavljamo sa nastavkom o prvoj objavi. Razlike u Vizualnom i Tekstualnom modu te modificiranja u samom članku.

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===