Nekoliko mitova o Freelancingu 2 dio

Ako ste čitali prošli modul znate da ćemo u ovome govoriti o kontroliranju prihoda freelancera te o poslovima koje treba uzimati za rad. Vidjeli ste da ne spominjem razne programe za takvu vrstu posla i ne spominjem niti one servise na kojima ja radim osim iWritera jer u njemu vidim ogroman potencijal u kojem svaki novi početnik freelancer može krenuti na način da zaradi i bude plaćen.

No, pustimo za sada tu tematiku jer je vrijeme da krenemo sa onime što je i tema ovog posta.

3) Ja kontroliram koliko ću novca zaraditi

Ova izjava mora prvo biti cilj u koliko želite raditi kao freelancer. Još jedna stvar koja je vrlo bitna za prvih mjesec dana bavljenja freelancingom. Ne odustajte i budite aktivni u traženju posla tj postavljanja svojih ponuda bez obzira na sve. Prvih mjesec dana ne smije biti period u kojem ćete odustati jer je to kritično vrijeme. 2 stvari su bitne u tom periodu. Prva stvar je da u prvih mjesec dana nemate kontrolu nad dobivenim poslovima, druga je stvar ona iz naslova a ona glasi Vi nećete imati kontrolu nad time. Kontrolu koju ćete imati u tom periodu a i sve poslije toga je način na koji ćete imati kontrolu za zaradom. Zapamtite da je freelancing sasvim drugačiji naćin posla i jako se razlikuje od bilo kojeg uredskog posla. U njemu možete testirati, kombinirati i dozirati poslove i način na koji ćete ih obavljati.

Za razliku od bilo kojeg posla u uredu nećete se morati pokoravati nečijim hirovima nego ćete kreirati svoj posao po svom odabiru i svojim tempom. Recimo da ste odabrali posao koji ćete raditi i da ste dogovorili sve. Vidite koliki je sat posla, odgovara vam, broj sati tjedno – i to vam odgovara mislite vi ste na konju. Znate da ne postoji veća firma koja vam trenutno konkurira jer vi radite taj posao, znate da dogovoreni novci po satu idu vama, nema drugih isplata prema drugim ljudima, još uvijek postoji nekoliko faktora gdje nećete imati utjecaja za izjavu – Ja kontroliram koliko ću novca zaraditi.

Naravno, vi birate koliko ćete klijenata imati u isto vrijeme, također birate i koliko projekata ćete raditi ali po svome iskustvu mogu vam reći da posao kod freelancera može dolaziti i u valovima. Nekada ćete imati toliko posla da nećete znati kako to sve odraditi a nekada nećete. Neke klijente ćete morati i dugo čekati da vam plate, na neke projekte prije isplate završnog obračuna treba i završiti ali posao nejde i nejde…

Jedina kontrola nad financijama koju ćete imati je kako taj zarađeni novac potrošiti. Zato, bolje nego da razmišljate o više i više napravite plan svakog mjeseca. Pokušajte napraviti realni cilj na tjednoj ili mjesečnoj bazi (ja bi preporučio tjednu bazu ako radite po satu) o prihodima koju trebate dostići i na čemu raditi. Bitno je prvenstveno osigurati si dovoljne prihode da mjesečni rashodi ne budu veći od prihoda. Napravite si nekakvu tablicu i pogledajte koja su prosječna primanja unazad nekoliko mjeseci i koji vam je osnovni cilj. Sve preko toga je odlično.

Najveći mogući problemi freelancera je apliciranje za kratke poslove i dobivanje što više poslova po niskoj tarifi rada nebi li dobili što više posla. Istina, posao za male novce i sa jednim klijentom dovest će vas u situaciju u kojoj se ne želite naći jer će vaš mjesečni prihod biti pre mali i to će poremetiti sve vaše račune i očekivanja. Vjerujte mi na riječ da morate dobro promisliti želite li aplicirati za još poslova prije nego dobro pogledate tekuči posao. Ako vremenski to ne uspjevate pohvatati biti će velikih problema.

4) Moram raditi samo one poslove koji me interesiraju

Posao koji bi radili mora striktno biti vezan za ono što vas zanima? U pravilo ne mora biti tako ali će vam biti izuzetno lakše raditi one poslove koji vas interesiraju ili u kojima već imate određeno iskustvo. Ipak, treba pokušati i proširiti svoj obim rada. Ja se osobno sa slikama igram samo onda kada mi je to prijeko potrebno. Čak kad trebam nešto posebno platim umjesto da se time zamaram a nije da nebi mogao sam. U svakom slučaju često vidim oglase poput “print ads” i “print ads for car companies”. Meni običnom smrtniku ovo se čini kao ista stvar i pričao sam sa jednim dizajnerom koji mi je rekao da ga recimo takve stvari ne zanimaju. Nije da ih nebi mogao izraditi ali o autima ništa ne zna !?!? Dok radite kao freelancer uvijek možete eksperimentirati, pokušati na drugom području i možda se baš tu i bolje pronađete nikad ne znate. Možda dobijete klijenta koji nije zahtjevan i jednostavno mu odgovaraju baš takvi freelanceri kao što ste vi. Potencijal uvijek leži u vama samima. Manje posla samo znači i manje primanja. U koliko se recimo bavite dizajniranjem plakata zašto se ne probate ubaciti i u dizajniranje web stranica?

Još jedna uobičajena zabluda je da možete raditi kao freelancer i samo onda kada ste inspirirani – naravno da bi svi željeli vjerovati u to i da vjerujemo da smo tijekom cijelog dana inspirirani ali svi znamo da to baš i nije tako. Biti kreativan u bilo kojem području je isključivo plod prakse i vježbe. Za takvo nešto treba isto toliko vremena koliko bi vam trebalo da budete dobri u prodavanju auta. Jednostavno se morate trgnuti i raditi kada i niste inspirirani što nas vrača opet na kreiranje svog radnog rasporeda. Prazna stranica nije ni blizu završetka nekog ugovora o poslu. Ako ćete čekati da vas strese inspiracija to može potrajati jako dugo ali ako naučite kako biti kreativni inspiracija će doči sama po sebi. Praksa i samo praksa. Gubljenje vremena na takve stvari znači samo jedno – gubljenje dragocjenih sati što bi u konačnici značilo i gubitak novaca.

Freelancing može biti odličan put za kreativne profesionalce da si urede svoje osobne vještine, izoštre ih u svojoj domeni te svoj potencijal razviju na jednu višu stepenicu. Također takvi ljudi mogu kontrolirati svoje prihode i vrijeme ali uvijek treba biti realan. Nije ništa lakše niti bolje nego bilo koji drugi posao na kraju svakoga dana. Da bi radili dobar posao, koji naravno volite potrebno je uložiti mnogo truda, svjesnog rada te mnogo napora.

Sa ovim modulom nismo završili o Freelancingu nego smo samo zagrebali u tematiku o kojoj ćemo pisati još mnogo članaka u budućnosti.

Uključite se u komentiranje članaka. Zanima me i vaše mišljenje o tekstovima koje pišem.

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===