Najbolja rutina je kreativnost – usavršavanje samog sebe

Naravno da inspiracija ima tendenciju udarca na nas onda kada to najmanje očekujemo. U koliko ste se situacija našli da se rodi tako dobra ideja ali je u tom trenutku bas ne možete pohraniti onako kako bi vi to najbolje htjeli? U najgorem mogućem trenutku vaš mozak izpogađa vas sa nekoliko izvrsnih ideja koje za 20ak minuta ispare kao da ih nikad bilo nije.

U redu, ideja mi nije baš bila pisati o tome nego o nečemu drugome ali kako to obično biva kad krenem pisati – odem u drugom smjeru. Svakako treba dobro razumjeti kreativnost i inspiraciju i to je nešto što brka velik broj ljudi. Inspiracija recimo može dobro poslužiti za pisanje nekakvog teksta ili članka i ona može biti iskra koja će zapaliti cijeli taj tekst i svo čitateljstvo oko njega. Ta inspiracija pisanja i njezin konačni članak može biti odličan a on je usko povezan sa možda srećom, publikom koja ju je baš u tom trenutku pročitala ili može imati baš to što se traži – kreativnost i znanje autora.

Kreativnost je ipak nešto drugo i na kreativnosti se mora raditi ili bolje rečeno konstantno usavršavati kao i vaše ostale vještine. Razvijanje osobnih vještina je svakodnevni proces kojemu se treba jako puno posvetiti u koliko želite od toga napraviti karijeru. Kada vježbanje svoje kreativnosti sprovedete na regularnom i konstantnom vježbanju inspiracija će vas pogađati svakodnevno.

Sjetite se (ili pročitajte) jedan od prvih postova na ovom blogu kako pisati tekst i pravilo 100 članaka sve će vam biti jasno (da se opet ne ponavljam).

Neka rutina bude zbrćkana

Ovo je pod naslov koji sam dodao naknadno nakon dolje napisanog teksta ali mislim da je dobro formuliran podnaslov vezano za tekst (možda se samo postavlja pitanje u mojoj glavi da li je meko ili tvrdo č)

Najviše kreativnih profesionalaca i freelancera počiva u činjenici da su njihovi poslovi fleksibilni sa radom ako usporedimo sa svakodnevnim poslovima koji imaju nekakvu svoju rutinu (8 sati u uredu, na gradilištu u trgovini…). Ovisi kakav ste tip osobe ali neki poslovi jednostavno iziskuju konfuziju u svakodnevnom životu a biti freelancer znači često biti pod utjecajem totalne neorganizacije dana. Svi mi vjerujemo kako je biti freelancer zakon (i sam sam vjerovao na prva dva posla koja sam radio) i da možeš raditi kad i kako želiš preko dana ili noći. U posljednje vrijeme to baš i nije tako. Iako radim u smjenama nerijetko se moram buditi oko 2-3 ujutro jer mom klijentu baš to tada tako odgovara i onako u polusnu razgovarati preko Skype-a na Engleskom i nabadati do najsitnijih detalja rad koji treba odraditi tokom 24 sata.

Ono što želim reći je da je nered u svakodnevnim poslovima koje radite te neorganizacija dobar okidač za vašu kreativnost. Kada sam rekao da je nered i zbrčkan dan dobar nisam mislio da je to vodilja koju morate slijediti jer totalno ne organiziranim načinom rada nejdete nikuda a ponajmanje prema nekoj uspješnosti. Ono što želim reći je da se ponekad malo zaigrate i svoj organizirani sistem rada malo pomiješate i svemu tome uvedete malo kreativnosti u budućnosti će se zasigurno isplatiti.

Jasno, prije svega ne gledajte kvantitetu nego kvalitetu i pri tome morate uvijek težiti. Koliko god ne stizali ili ne organiziranim načinom sve pomiješali bitno je na kraju doći do kvalitetno obavljenog posla jer jedino je to ključ uspješnosti u vašem poslu.

Evo staviti ću sebe kao jedan primjer:
Ne mogu se staviti u poziciju da čekam da me udari inspiracija i da napišem jednu dobru rečenicu. Za članak od 500 riječi to može potrajati danima. Čak i onda kada se to desi vrlo vjerojatno neću biti u poziciji da baš tu rečenicu tada i zapišem. Svoju kreativnost (o vještini pisanja ne mislim ni spominjati) u pisanju jednostavnim odabirom i organizacijom koju sam stavio ispred sebe. Imam ideju pisati 7 članaka tjedno. Ponekad se to malo i poboljša pa imam i po 10ak članaka tjedno a nekad se mučim cijeli tjedan pa napišem samo 5. Vjerujte nije lako svakog dana naći temu o kojoj ću pisati a da je usko povezana sa temom samog bloga a onda još i članka kojeg sam pisao dan ranije. Svakodnevnim pisanjem članaka razvijam kreativnost i prije nego završim prvu rećenicu u glavi se rađa druga. I tako to krene…

Trebate znati da vaš prvi kreativni korak nije gotov proizvod. Kreativnost je užasno neuredna a rutina vam pomaže da tu neurednost pretočite u kreativni proizvod i na kraju dobijete jedan gotovi fini i organizirani proizvod.

Uključite se u komentiranje članka ispod!

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===