Kako biti bolji šef samom sebi?

Sa sigurnošću vam mogu reći da su Freelanceri najgori neprijatelji sami sebi. Ne rijetko si dopustimo da se totalno opustimo i onda nas jednostavno vrijeme i posao toliko pritisne da se ponekad nađemo u demotivirajućem periodu kojeg jednostavno ne smijemo zanemariti.

Zasigurno vam se dogodilo da ste toliko zaposleni da proces vašeg rada počinje ličiti na hodnike jednog radnog dana u hitnoj pomoći i to vikendom kad je najveća špica. Jednostavno nas takvi trenutci odgovaraju od posla da se okrenemo i odemo van na kavu – ali to nije moguće. Najlakše bi bilo kad bi jednostavno sve to prepustili dali nekome drugome, okrenuli se i otišli.

Upravo to je bila slika mog današnjeg dana. Cijelodnevno opuštanje i uživanje sa obitelji je bilo odlično ali na kraju dana treba podvući crtu. Istina nisam danas nešto pretjerano radio ali od 19 sati odlučio sam se za obaviti ključni zadatak za ovaj tjedan i svome klijentu učiniti zadovoljstvo a svoju krvnu sliku na računu zaokružiti za još jedan odrađeni tjedan. Naravno, 3 djece i pesek imaju potrebe. Prvo tuširanje djece, spremanje za sutra za vrtić, sa kčerkom odraditi posljednje upute sutra za školu, prošetati našeg ljubimca i onda krenuti na užurbani posao i odrađivanje posljednjih sitnica kako bi klijent bio sretan. Kad je sve obavljeno rodila se ideja za novim postom na blogu. Kretaivni trenutak morao sam okruniti pisanjem ovog novog članka.

Priznajem da je u budućnosti najvažniji cilj biti sam svoj šef. Biti sam svoj šef je najatraktivniji dio mog svakodnevnog razmišljanja a freelancing je dobar način za odraditi jedan kvalitetan trening ka ideji i realizaciji takvog jednog projekta. Sam određujem količinu posla, sam imam snagu regulirati poslove i moje obaveze dok sa druge strane treba plivati u moru svojih svakodnevnih obaveza i obitelji. Ovo je samo priprema i jednostavno koliko se god trudio da si olakšam jednostavno nije lako.

Zamišljam se da nemam svakodnevni posao i da jedino što radim radim freelancing – ponekad to može biti i zanimljivo ako samo to radite iz primjera članka od prije nekoliko dana. Jednostavno ima dana kada nema posla – strah – budućnost – ideja – sve to pada u vodu ako nemate prihoda. Sada je zanimljivo teško a kako je to kada ste sami svoj šef ? Kako je kada vas uhvati paranoja jer nemate slijedeći projekt? Opet se vračamo na prošli post i kontroli svoga kreativnog života. Koliko god biti u teškoj poziciji svakodnevnim vježbanjem i usavršavanjem svojih vrlina naići ćete na most koji je toliko širok da pređete tu točku problema u kojoj se nalazite.

Želim reći da je svim prednostima koje imate kao sam svoj šef ponekad vrlo teško rukovoditi svojim životom i to vam mora biti jasno. Ponekad se sve fino poklopi ali ponekad jednostavno ne ide ili ste jednostavno pre umorni za nove akcije – a morate. Vjerujte mi da je ponekad velika prednost što morate odgovarati nekome drugome za odrađeni posao nego samom sebi.

Vjerujem da svi mi imamo svoje priče o šefovima iz noćne more ali to ne znači da dobri šefovi ne postoje. Jednostavno je samo teže primijetiti takve šefove – takvi šefovi imaju utjecaj na vašu karijeru. Dobri šefovi je najsnažniji saveznik kojeg možete imati u svojem području te vam uvelike pomaže u samoj progresivnosti vaše kreative. Takav šef vam zasigurno nikada nije skroz zadovoljan učinjenim poslom i zna kako vas gurati naprijed. On se fokusira dan za danom i očekuje da završite određene ciljeve te se svakodnevno poboljšavate.

Znam da se većina mojih radnih kolega nebi složila samnom ali osobno svog trenutnog šefa izrazito cijenim. Je – i ja ponekad znam ispaliti hrpu negativnih riječi o njemu ali kad sjednem i malo bolje razmislim ipak nije tako. Taj osjećaj očekivanja (svakodnevnog) koje netko iz dana u dan vrši nad mnom pokazuje mi u biti kako netko brine o meni i u biti cijeni moj rad i pažnju prema kojom pristupam svakom problemu. Gledajući sa druge strane netko slabijih živaca jednostavno bi odustao i rekao ma nije to za mene.

Biti svoj šef znači biti odgovoran kapetan svoje kreativne energije. Što si slabiji pristupom prema sebi to si u biti i slabiji na svome radu i lagano toneš. Svakodnevno guranje samog sebe poboljšavaš svoje mišljenje prema sebi, usavršavaš se te se nadmećeš sa drugima i tako podižeš svoj rejting. Nema ništa bolje od ulaganja u samog sebe.

Kao jedan kreativac, najveća frustracija ali i najbolji dobitak je aspekt da uvijek imate nekoga tko sav vaš posao nadzire. Kritika ili pozitivni osvrt na urađeni rad je odlična za vas i vaš karakter. U koliko imate šefa ili šeficu koja nadzire vaš rad a usput je ekspert u vašoj domeni i ima zavidno znanje vjerujte mi da je svaki komentar od takve osobe bio on pozitivan ili negativan ključan za razvijanje vašeg posla i vaših osobina.

Kako biti bolji šef samom sebi?

Zanimljivo pitanje koje si postavljam ali sam članak nosit će i taj naslov. Zanimljivo je i teško biti sam se bi šef i u biti je nerealno jer svako će misliti za sebe da je najbolje napravio što se može napraviti ali vjerujte da napredka uvijek može biti. Ako se borite sa produktivnosti postoje načini da sami sebe iskontrolirate do te granice da je sve podložno promjenama i to na bolje.

Cilj je da napravite od sebe karijeru. Hm … valjda sam mislio da vi napravite karijeru? Kome vi možete napraviti karijeru ako ste sami sebi šef? Ma ne radim karijeru za drugoga ja sam karijera – ja sam svoj šef i moja karijera sam ja.

Ajde možemo i na drugi naćin: Vi (osoba) radite za sebe (kreativnog profesionalca). Sada sa tom agresivnom podjelom pokušajte ocijeniti svoj rad. Kako je osoba koja je radila na nekom zadatku ispunila vaša očekivanja? Koje su njegove loše navike i kako biste se obratili vašem zaposleniku? Koja su posebna područja koja bi taj zaposlenik morao popraviti da bi posao bio bolje odrađen?

Uh, kako je ovo zvučalo malo morbidno? Pa ja govorim sa samim sobom i još ću na kraju priče sam sebi smjestiti otkaz jer nisam zadovoljan odrađenim poslom. Vidite zanimljivost u cijeloj prići. Samokritika i rezimiranje urađenog posla vrlo je ključna u cijeloj ovoj prići. Ako nema itko drugi sami sebi morate postavljati kriterije te sugerirati kako da ispravite greške koje sami radite.

Ja osobno sam freelancer koji radi po satu i rijetko kada uzimam poslove koje dogovoram poprijeko ili nakon odrađenog posla. Stvarno su rijetkosti kada takve poslove uzimam. Volim se držati jednog klijenta i gledam da su poslovi koje radim na duge staze a ne od par dana.

Ovisno od posla ali u većini slučajeva znam koliko za kakve poslove mogu izgubiti vremena i takvo razmišljanje mi može pomoći kroz organizaciju svoga dana.

Postoje ljudi tj freelanceri koji teško progutaju činjenicu da oni u biti rade bez nadzora i da su sami sebi šefovi. Pazite, postoji puno stručnjaka u svojim područjima koji jednostavno ne mogu raditi za sebe. Njima je potreba stalno imati nekoga iza sebe tko će ih gurati dan za danom.

Ono što sam u cijeloj ovoj priči htio reći je da ako želite graditi sustavnu karijeru za sebe morate konstantno raditi na tome da ste sami sebi najbolji kritičar i mentor ali i navijač.

Ponekad je to izazov koji vas skoro natjera na razmišljanje da vam vaš stari šef nedostaje. (Skoro 🙂 )

Komentar na tekst?
Slobodno upišite ispod. Baš me zanima Vaše razmišljanje.

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===