Na rubu: Da li je grananje svojih mogućnosti kao freelancer dobar način?

Postoje mnoge različite strategije koje koriste freelanceri. Prije nego uđete u neki posao trebali bi dobro razmisliti na koji način ćete pristupiti u odabiru vašeg puta kao freelancer. Dobro je razmisliti da li želite obavljati ugovore sa punim radnim vremenom ili kratke jeftine poslove. Gledajući sa obje strane sve ima svojih prednosti ali i mana. Dugoročan posao za jednog klijenta otvara vam mogućnost prihoda na dugačak period i po meni vrlo je važno imati barem jednog klijenta sa kojim ćete surađivati. Drugi opet smatraju da je bolje na brzinu okrenuti novce i odraditi posao ali dugoročno gledano pitanje je kada ćete opet imati neki posao za odraditi.

Može li freelance dizajner koji radi samo na dizajniranju slika zadržati samo tu karijeru u današnjem svijetu? Može li pisac članaka uči u vode Photoshop obrade slike?

Vjerujte mi da je noćna mora biti u sredini nekog razgovora kada vas budući klijent ispituje detalje za koje niste upoznati i kada shvati da u biti vi niste prava osoba za taj posao. Koliko god vi insistirali da brzo učite vi ste ipak nekvalificirani za posao koji klijent traži. Vjerojatno je ono što vam preostaje sakupiti vaš portfolio, ushrpati sve vaše vrline i proširiti svoje znanje. (Nepotrebno je otići u Caffe Bar i napiti se od tuge)

Ne brinite, nije sve propalo, još uvijek postoji mogućnost pronalaska novog klijenta ali ne postoji isprika za ne evoluiranje vašeg profesionalnog znanja. U koliko želite uspjeti u ovom poslu (ma u bilo kojem poslu) potrebno je učiti i napredovati u svakom segmentu vaše karijere. U freelancer svijetu postoje mnogu ljudi koji uz freelancing rade svakodnevne poslove (kao i ja sam) ali postoje i mnogi profesionalci koje ćete teško znanjem pobiti ali tu postoji i razlika u nadmetanju cijene rada. Ne kažem da trebate konkurirati za posao sa malom ponudom – to nikako – još pogotovo ako ste svjesni svoje kvalitete ali treba biti realan i treba se pokazati u najboljem mogućem svijetlu.

Pred posljednji klijent za kojeg sam radio prvo me odbio. Nakon tjedan dana ponovo me kontaktirao da li sam još uvijek slobodan za rad jer je Indijac koji je radio za njega radio za 2$ po satu ali sa razlogom. Njegovo znanje bilo je daleko ispod moga te se na kraju ipak javio meni (ne hvalim se nego samo želim dati do znanja da se takve stvari uredno događaju).

Poanta ovoga je da koliko god vi bili odbijeni ili zaposleni po završetku komunikacije ostanite u ugodnom tonu jer uvijek postoji nova prilika koja vam može donesti novi posao od istog klijenta. Također vrlo korisna stvar je da često obilazite servise za freelancing i budete brzi u odgovorima a ne da vaš novi klijent čeka odgovor od vas i po 2-3 dana. Naravno učenje drugih vrlina prijeko je potrebno.

You may also like...

===>>> Komentiraj! Znam da to želiš. <<<===